fredag 26 mars 2010

Lite smått och gott

Det har gått nästan två veckor sedan förra inlägget. Vart tar tiden vägen? Slutade precis med att registrera ett antal nya boktitlar på hemsidan och har nu en dryg timme på mig innan några vänner kommer för att äta en bit mat vid åtta tiden. Den ska jag utnyttja till att skriva ner några händelser.

Redigering av hemsidan har tagit väldigt mycket tid. Undan för undan ökas ambitionsnivån, så nu har jag påbörjat arbetet med att på sidorna tillfoga foton på böckerna. Syftet är dels att förmedla känslan av att ha boken i sin hand, men kanske än viktigare, nämligen att visa skicket på de antikvariska böckerna.

Men detta är naturligtvis inte allt som hänt. Ett litet axplock från de gångna veckorna kommer här:

Som jag nämnde den 9:e har vi öppnat vår bokhandel, två dagar i veckan. Och, vi har faktiskt haft ett antal kunder. Några var vi bekanta med sedan tidigare, medan andra var nya. Kontaktnätet utvidgas hela tiden och förhoppningsvis ska det snart vara allmänt känt att Gran Canaria har en alldeles egen svensk bokhandel. En av dagarna begav vi oss till Las Palmas för en första kort presentation av vår verksamhet hos skandinaviska klubben. Vi fick ett mycket trevligt bemötande och vi ser fram emot fortsättningen. Dess motsvarighet i San Agustín har vi också besökt och även där hade vi en intressant och konstruktiv pratstund.

Jakten på lämplig lokal fortsätter. Tanken är att vi tillsammans med bokhandeln ska ha någon form av enklare servering av mat och dryck. Därför bjöd vi in ett antal vänner för provsmakning. Första gången kom tre personer som blev serverade en skaldjurstoast till förrätt. Därefter baconrullad oxfilé med klyftpotatis och några såser att välja emellan. Bl a grönpepparsås, bearnaisås, stark mexicansk och ostsås. En kladdkaka vid namn Jacobstårta avslutade det hela. Maten blev av gästerna med beröm godkänd, varför vi bestämde med en gång att göra om det och då med fler deltagare.

Så några dagar senare dök fem personer upp och vi (läs Birgitta) hade lagat för bedömning; potatis-, mimosa- och Pagrotskysallad. Rostbiff, gravad oxfilé och –lax. Tonfisk- och skagenröra. Gravlaxsås, pepparrotsgrädde och currygrädde. Öl, vin och vatten därtill. Till kaffet kunde man välja mellan chokladtårta, kokostoppar, arraksbollar, hallongrottor, ”dammsugare” (hemgjorda naturligtvis) och biskvier á la Sarah Bernard. Det hela föll så väl ut att fyra dagar senare hade vi 3 okända betalande gäster, som hittat hit efter rekommendation. Allt detta har naturligtvis givit mersmak, varför vi nu ska ha en ny sammankomst. Nu hör jag dem komma…

Klockan är nu tre på eftermidagen dagen efter. Inte ett moln, en svag vind och 26 grader i skuggan. Vädret är fantastiskt och ungefär lika varmt som i sydliga Australien, dvs mellan 23 och 30 grader mitt på dagen, allt enligt rapport från vår son. Gårdagen blev väldigt lyckad och skiljde sig en aning från de föregående. Tre av gästerna hade egna bidrag till efterrätter. Birgitta och jag kommer naturligtvis inte att klara av allt själva varför vi tacksamt tar emot den hjälp som några har visat för att vara med att driva vårt bokcafé. Det var bland annnat deras bakverk som igår granskades på motsvarande sätt som Birgittas alster. Alla tre var olika, men mycket goda, varför vi känner oss vara i trygga händer. Därtill har de både restaurang- och säljvana, så det kan inte bli bättre.

En dag hade Birgitta en hel del att uträtta, varför hon hade bilen större delen av dagen. Detta medförde att vi påföljande morgon fick sitta i framsätet på en bärgningsbil, som på flaket bakom oss transporterade vår bil till verkstaden. Vad som hänt har inte gått att få klarhet i, men det var inte värre än att några euro, ett antal timmar och ett nytt batteri fick liv i kärran igen.

I San Agustín ligger svenska skolan. Den har klasserna 1 till 9, men vad gäller högstadiet har de senaste åren varit fulla av problem. Jag känner inte till några detaljer, men lärare har slutat, barn har tagits från skolan och idag bedrivs i stort sett all undervisning på distans. En av eleverna känner vi, son till en av matdomarna, och för att hjälpa honom med lite handledning, har vi måndag, onsdag och fredag förmiddag en informators-liknande undervisning.

Som sagt, tiden går men det ska inte dröja lika länge till nästa inlägg, det lovar jag.

Inga kommentarer: