tisdag 8 juni 2010

Livsmedel och hygien.

Då jag påbörjade detta inlägg på förmiddagen sken solen som i lördags. Men då utnyttjade vi tillfället att åka till Presa de la Niñas, för att svalka oss i sötvatten som omväxling, istället för att vara hemma vid Atlantens kust. Dagen före for vi till Arguineguín för att hämta studiematerial, angående handhavande av matvaror. Alla som hanterar mat i någon kommersiell form måste nämligen genomgå en kurs och klara av ett test. När vi tror oss kunna innehållet ringer vi och beställer tid för provet.

Birgitta och jag har ju aldrig drivit något café eller restaurang-verksamhet, så det är inte lätt att säga vad som skiljer sig mot svenska förhållanden. Möjligen att vi inte får ha ägg i maten om det inte upphettats till minst 70 grader. Så någon råbiff lär inte bli aktuell eller hemmalagad majonnäs, för den delen heller. Sedan måste alla grönsaker sköljas, under 30 minuter, i klorerat vatten.

Vad som däremot känns väldigt spanskt är följande: Till följd av de väldigt höga lokalhyrorna är det många affärsinnehavare som delar på en lokal och skärmar av den med en bokhylla, en reklamskylt, ett skrivbord eller vad som nu kan ge intryck av att man lämnar en förrättning för att träda in i en annan. Så har vi t ex sett dessa yrkeskategorier arbeta sida vid sida; fastighetsmäklare - frisör; försäkringsbolag – dataaffär samt skönhetssalong – skomakare. Därför blev vi inte förvånade då vi hämtade materialet hos en veterinär! Där, bland koppel, sprutor, skalpeller och bandage låg ett antal kompendium som vi fick, eller rättare köpte, för det kostade 40 €, vilket inkluderar provet. Om examinationen ska hållas i något av operationsrummen återstår väl att se.

Resten av kurslitteraturens innehåll bestod mest av självklarheter, där fokus var på de hygieniska förhållandena. Man får inte vare sig röka, hosta, nysa eller prata, medan man lagar mat. Att hitta en spanjor som kan hålla tyst en längre stund, kan nog bereda den mest uthållige vissa bekymmer. Ett problem som också i högsta grad gäller min kära hustru som är tämligen talförd av sin natur. Men, en viss fördragsamhet tror jag eventuella kontrollanter har. Hur dessa sedan ska vidimera efterlevnaden av regeln, om att personalen måste byta kalsonger varje dag, är jag onekligen lite spänd på.

På tal om regler för kökspersonal, kom jag att tänka på en händelse som tilldrog sig i Puerto Rico, för ett antal år sedan. Bekanta till oss satt och avnjöt sin middag då blickarna föll på en diskare som syntes, bakom det på vid gavel öppna fönstret in mot köket. Med en diskhandduk torkar han bort svetten ur pannan, därefter resten av ansiktet, fortsätter runt halsen och en bit ner på bröstet innan han med svepande drag noggrant torkar sig under de båda armhålorna, innan han fortsätter att med samma handduk gripa sig an den väntande nydiskade högen av tallrikar, för att polera dem torra.

_____________________________________________________

Vädret just nu: 21 grader och stjärnklart.

Inga kommentarer: