onsdag 2 juni 2010

Avkoppling i bergen

Jag har nyss ätit lunch, bestående av sill och potatis, ägg och Leksandsknäcke med ost. Kall öl, men rumstempererad Aalborg, precis som danskarna rekommenderar. Troligen hade de inte vårt klimat i åtanke, för nu när klockan är kvart i fem har vi 38 grader varmt ute, men det smakade himmelskt. Det fläktar rejält med en mild vind och vädret kan enligt mitt tycke inte vara bättre.

Vi ligger i nya förhandlingar om lokal och arbetet med att förbereda med leverantörer, inköp av viss köksutrustning, glas och bestick, drycker, utarbetande av meny, etc, gjorde att vi kände stort behov av lite avkoppling, varför vi åkte till Tunte. Detta är den äldre beteckningen på den stad som idag kallas San Bartolomé de Tirajana.

Utan att tynga er med en massa detaljer, kan jag berätta att myndigheterna har tryckt upp ett häfte med datum, för olika aktiviteter som ska äga rum under året; den årslånga fest som kallas Año Santo Jacobeo. Mellan den förste januari 2010 klockan 12.30, då portarna till kyrkan slås upp och januari 2011 då man symboliskt stänger dem igen, anordnas inte mindre än 32 olika tillfällen till fest, alla av varierande längd från några timmar till dagar.




Ett annat 40-sidigt häfte anger alla sevärdheter i och runt staden. Allt är exemplariskt vad gäller pedagogik. Där finns bilder med förklarande text, karta med vägbeskrivningar och rundturens olika begivenheter har getts nummer, vilka korresponderar med de som sitter på husväggarna eller konstföremålen. 19 ”måsten” i själva staden och 7 i dess omgivning.

I detta bildspelet har jag lagt till en nyhet, nämligen bilder på den text som förklarar vad man ser. Glöm inte att det finns en paus-knapp på videon, något som kan behövas om man vill ta del av all information.

Fotot på huvudgatan tog jag enbart för skylten som visar en symbol för bensinmack 50 meter längre bort. Troligen måste man vara född i stan för att förstå att den ligger i en anonym garageinfart där innehavarens lastbil står innanför och det är tvunget att backa ut igen ur garaget efter påfyllning av bränsle.

Många gator är väldigt trånga, varför jag bestämt råder er till att promenera runt. Medelstora bilar kommer på vissa ställen inte fram och på en bild syns det tydligt att storleken på en Seat 600 är den bäst lämpade. Den började för övrigt tillverkas i Spanien1957 som en kopia av Fiats motsvarande modell.

Ett utmärkt resmål, om än bara för några timmar.

__________________________________________________

Vädret just nu: 27 grader och stjärnklart.

Inga kommentarer: