tisdag 6 april 2010

Ingenio

I söndags tog vi en sväng inom Ingenio. Det är en av öns äldsta städer. Förr, under 1500- och 1600-talet hade orten en blomstrande sockerrörsindustri och under senare år även romtillverkning. Idag har den inte så mycket att erbjuda den vanlige turisten. Men de som är speciellt intresserade av canariskt hantverk och då i synnerhet spets och broderier bör bege sig till Museo de Piedras y Artesanía Canaria.

Den gamla stadskärnan har allt som vittnar om dess ålder. Trånga gränder, individuella gatuhus, sneda och vinda av tidens tand. Branta trappor som förbinder de kullerstensbelagda smala gatorna. Och ändå är det något som saknas.


Bara några kilometer bort ligger Agüimes. Likt alla småstäder och landsbygd har invånarna i Ingenio och Agüimes mycket bestämda uppfattningar om deras egna förtjänster och grannens brister. Bl a beskyller de varandra för att vara vidskepliga och att det inte går att utesluta att en viss trolldom fortfarande härskar. Nu tror jag inte på sådant, men kan det ändå vara så att när vi gick på vår upptäktsfärd i gråmulet väder, vi blev utsatta för den påstådda kraft som sannolikt kan förjaga den känsla vi ibland kallar charm…?

Med mig hem fick jag emellertid en bild på en vacker och tämligen ovanlig balkong.

____________________________________________________

Vädret just nu: Underbart med klarblå himmel och 24 grader.

Inga kommentarer: