lördag 22 maj 2010

Nya trafikregler.

Häromdagen fick vi ett brev från trafikmyndigheten som beskrev ett antal nyheter vad gäller trafikreglerna. Eftersom de skiljer sig något från de svenska motsvarigheterna, kanske det kan vara av intresse för de besökare som tänker hyra något motordrivet fordon, eller för den delen även en cykel, att få veta vad som gäller. Nyheterna träder i kraft den 25 maj och bland dem kan nämnas att det kostar 200 € att köra bil med oläslig nummerskylt eller att under färd programmera färddatorn. Halva boten drabbas den av som på natten cyklar utan fungerande ljus eller reflexer.

Sedan har vi ett poängsystem där olika förseelser är värda 2, 3, 4 eller 6 poäng beroende på syndens grad. Detta drabbar dock icke förare med svenskt körkort. Men böterna kommer man inte undan! Mycket grova förseelser kostar från 500 €.
Gränsen för ratt-onykterhet går vid 0,25 promille och över 0,50 promille ryker 6 poäng. Sedan tidigare får man inte tala i telefon under färd och nu inte heller bära hörlurar.
Vad gäller hastighetsbestämmelserna är de indelade i 10 olika hastigheter från 30 till 120. För en svensk är nog det mest anmärkningsvärda att i tabellen framgår det att från och med en hastighetsbegränsning om 60 km/h kan man överskrida denna med 30 km/h utan att bli av med några poäng, (vilket emellertid inte hindrar att man kan bli bötfälld).

Info-bladet påstår att med de nya reglerna, som för övrigt har minskat antalet överträdelser från 27 till 20, blir allt så mycket enklare att förstå, lättare att ta del av genom information från internet eller från mobiltelefon samt rättvisare. Det mest sympatiska är tvivels utan den rabatt om 50 procent, man får om man betalar sin bot inom 20 dagar. För den spansktalande hänvisar jag till www.dgt.es för mer information.

__________________________________________________

Vädret just nu: Klarblå himmel och 28 grader i skuggan.

Inga kommentarer: