onsdag 5 oktober 2011

En tragisk händelse

Óscar är död.


Jag minns tydligt då vi först möttes. En storvuxen man gick med bestämda steg fram emot baren, sträckte fram handen till hälsning och presenterade sig. Intensiv och med gester så tydliga att de bildligt nästan överröstade hans kraftiga stämma. Några sekunder senare, efter en första öl vid bardisken fick jag också veta att han var advokat, men samtidigt drev restaurang i Mallorca.

Besöken blev flera. Ibland kom han ensam, andra gånger i sällskap med andra. En kopp kaffe, ett glas öl eller whisky, när han var själv. Middag och vin bland sina gäster, för det var alltid Óscar som betalade.

Det var också med honom jag vid några tillfällen spelade schack. Vid våra samtal kom det en dag fram att han egentligen inte var advokat, men för länge sedan hade läst en juridisk kurs på universitet och att han nu hade bestämt sig för att ta upp studierna. Han hade bara lite drygt 4 år kvar, förtydligade han parantetiskt. Restaurangen var han trött på och återvände aldrig till Mallorca, som han försäkrat mig om tidigare. Han var ju här bara på lite semester.

Óscar var omtänksam, artig och belevad, men samtidigt en rastlös människa. Han tycktes leva som om varje dag vore den sista. Fest, glädje och sorglöshet var hans måtto. Men det var sannolikt också den livsstilen som orsakade hans förtida död, vid endast 46 år. Óscar var en karaktärsfull person som lämnade avtryck efter sig och man måste känna respekt inför människor som går utanför de gängse normerna och får många i omgivningen att reflektera över tillvaron. Det är inte utan saknad vi har mist honom som vår gäst.
____________________________________________
Vädret just nu: Solsken och 27 grader.

Inga kommentarer: