torsdag 15 oktober 2009

Byfest

I fredags kväll åkte vi för att hälsa på ett par goda vänner, Lars och Christina. De bor inte så långt ifrån platsen där en årlig fest hålls, för att ära ljusets gudinna, Virgin de la Luz. Byn heter Llanos de Maria Rivera och ligger i utkanten av Santa Brigida. Seden är av gammalt datum, men inte förrän 1974 fick invånarna elektricitet och årsdagen av detta kan också ses som en anledning att fira. Canarierna är nämligen mycket förtjusta i olika festivitas. Festen håller på ett antal dagar och avslutas på söndagen, precis lagom för att dagen efter fira Spaniens nationaldag.

Gatorna är avspärrade och alla går man ur huse. Musik och sång finns överallt och vissa av de lokala förmågorna bjuder sina grannar på underhållning medan andra står för maten. Några kärror hade smyckats och fått nödtorftig belysning och fungerade på så sätt som barer. I ett annat fall såg jag hur en markis hade spännts mellan två bilar och med en enkel grill kunde ett antal gäster längs huvudgatan bli serverade och få sin hunger stillad.

Symboliska offergåvor bärs fram till den rikt dekorerade jungfrustatyn. Traditionen är i högsta grad levande. Alla åldrar finns representerade och såväl unga som barn finner det naturligt och roligt att bevara de lokala sedvänjorna.




I likhet med många andra gick vi till en bar/restaurang för att äta. Vi valde att sitta på verandan. Vanliga lysrör skapar vanligtvis inte en stämningsfull atmosfär, men antalet gäster och med besökande som spontant stämmer upp i sång och spel vid borden, kommer den ändå till en.
Här åt vi ett flertal olika goda rätter. Det blev: Pimiento padron (små gröna pepparfrukter, ugnsrostade med salt), Queso fresco (färskost), Queso frito (friterad ost), Chipirones (mini-bläckfiskar), Carne cochino con papas fritas (stekt fläskkött med pommes frites). Till dessert Mousse de chocolate (chokladmousse), Mousse de gofio (mousse på rostat majsmjöl). Dessutom Pan bizcochado (ett slags skorpliknande bröd). Därtill drack vi några flaskor vin, öl, vatten, och ett par Jägermeister. Notan? – 48 €.

På vägen hem bad jag en besökare hålla upp sitt glas för mig för fotografering. En mycket sinnrik konstruktion med glaset i ett läderetui och tillika rem om halsen

_________________________________________________

Vädret just nu: Molnfritt och 24 grader.

Inga kommentarer: