lördag 22 augusti 2009

Besök på en ostfabrik

Igår åkte vi och köpte ost. Men det var inte vilken ostdisk som helst vi var på väg mot utan en speciell ostfabrik, som hade egen butik. Av en bekant hade vi fått såväl rekommendationen som detaljerad vägbeskrivning och med Birgitta som kartläsare for vi iväg. Från motorvägen söderifrån tog vi av till höger mot Bahia Feliz. Avtagsvägen delar sig sedan och vi styrde mot Juan Grande. Då kom vi parallellt med motorvägen och körde längs kusten ca 4 kilometer innan vi svängde av till höger mot Castillo del Romeral. Nu var vi framme, nästan.
Här någonstans skulle vi ta till höger. Grusspår i asfalten skvallrade om en tämligen tät trafik in och ut från ingemansland, varför vi förmodade att vi kommit rätt. Och mycket riktigt. Där borta, strax vid havet låg några byggnader, målet för vår färd.


Vi parkerade till höger om den handmålade skylten Juncalillo al Golpito Vi möttes av ett stort antal hundar. En skällde, men han tröttnade snart.Till höger stod getterna i sina inhägnader. Efter ytterligare ett 50-tal meter in på gården gick vi in genom den gröna ytterdörren.

Väl inkomna och med stängd dörr fyllde vi, tillsammans med de fyra andra kunderna som kommit före oss, hela butiksytan. Butiken tjänade för övrigt också som lagerlokal och innanför dörren på motstående sidan såg vi samtidigt personalen i full gång med att ysta.
Det fanns 3 olika slags getostar. Färsk, mellan- och vällagrad. Vi köpte en bit på 1,6 kg med ett pris på 8 € kilot. Den är väldigt god och kan, likt Fetaost, användas till sallader. Eller varför inte som dessert, stekt eller smält med honung, hallon- eller hjortronsylt. Som tapas eller för att ackompanjera drinken. Förvaras den i kylen inuti en fuktig hushållshandduk, håller den sig lika fin minst en månad.



Vi pratade lite med ägarinnan. Hon noterade ju att vi var nya kunder och frågade varifrån vi kom och lite annat smått och gott. En liten utfärd som hade allt. En jätttefin produkt och ett varmt och vänligt bemötande. Därtill en uppfriskande påminnelse om ett äkta, gammeldags hantverkskunnande. Mer genuint än så här kan det inte bli.

__________________________________________________

Vädret just nu: Molnfritt och 30 grader.