söndag 30 augusti 2009

Sol och mörker

Vi bor på en av världens solsäkraste platser. Solen lyser över oss jämt. Och de dagar den är skymd av moln är dessa nästan undantagslöst så tunna att de ser ut att spricka upp när som helst. Mot bakgrund av detta tänkte jag beskriva ett vardagsfenomen som jag numera vant mig vid, men som är svårt att föreställa sig när man bor på nordliga breddgrader. Nämligen det ständiga mörkret! – inne. Inte heller som turist upplever man det då hotellen anpassar sig till de semestrandes längtan efter sol och ljus. Där möts man således av panoramafönster, ofta med ett läge som maximerar soltimmarnas antal mot den lägenhet, med balkong eller terrass, man betraktar som sitt hem, under en eller några veckor.



Men så ser inte vardagen ut för de flesta. Traditionella hus är byggda så att det finns tämligen få fönster. Det är inte alls ovanligt att det saknas i sov- eller vardagsrum eller i köket. Ljus kan istället stråla in via en patio eller ner från en skylight i taket. Vissa rum kan ha en fönsterliknande öppning till ett angränsande rum som sedan i sin tur eventuellt har ett eget fönster eller får indirekt ljus någon annan stans ifrån.
Och sedan där fönsterna finns, som dessutom oftast är små, är sätten att hindra sol eller dagsljus att nå husens innandömen otaliga.

Äldre hus har luckor eller jalusier av trä. Nyare av aluminium, både de som regleras manuellt och motoriserade. Ibland har man gjort ett fönster för att, kanske redan samma dag, göra dekorativa mönster i cement, så att bara obefintlig mängd ljus kan tränga in.Solen är stark och behovet av att skydda sig är stort. Så det är fullkomligt logiskt – men som sagt för mig kom det ändå som en överraskning.









Bilderna är tagna inom ett par kvarter i Arguineguin.

___________________________________________________

Vädret just nu: Molnfritt och 27 grader.